In the past...‎ > ‎2011 Workshop‎ > ‎

2011 Schedule

8:00 AM – 9:00 AM         Registration (pre-register here!) – 60 min

9:00 AM – 9:10 AM         Opening Remarks10 min

9:10 AM – 9:30AM          Opening Speaker - 20 min
                                        Sarah Shirk - Outreach Director, Women in Science and Engineering (WISE), UIC

9:30 AM – 10:30 AM       Professional Panel and Q&A 60 min

10:45 AM – 11:15 AM     Breakout session (Pick 1) – 30 min
                                        Physics is for Girls - Mandy Rominsky, Fermi National Accelerator Laboratory
                                        Software Engineering - Ronna Smith-Zahner, Nokia Siemens Network
                                        Planes, Trains & Automobiles: Mechanical Engineers Make Things Move! - Ayana Goin, Cummins Inc.

__________________________________________________________________________________________________________________

11:15 AM – 11:45 AM    Interactive Activities – 30 min

11:45 AM – 12:45PM     Networking and Lunch – 60 min
                                         Interactive Activities will carry through

12:45 PM - 1:15 PM      Interactive Activities - 30 min

__________________________________________________________________________________________________________________

1:15 PM – 1:45 PM        Breakout session (Pick 1) - 30 min
                                         Biomedical Engineering : The happy medium between pre-med and engineering - Pushpa Samuel, Hemosphere 
                                         Environmental Engineering: More than Hugging Trees - Christina Magerkurth, Magerkurth Associates Inc.

2:00 PM – 3:00 PM        Student and College Panel – 60 min

3:00 PM – 3:20 PM        Closing Speaker – 20 min
                                        Nina Tandon - 2011 TED Fellow, Columbia University in the City of New York

3:20 PM – 3:30 PM        Closing Remarks – 10 min

Session 1

Physics is For Girls 
Mandy Rominsky, Fermi National Accelerator Laboratory 
High Energy Physics is one of the most exciting fields of study out there. This session will describe what it takes to become a physicist, what kind of jobs there are, and what questions boggle the minds of physicists today. 

Software Engineering: Lean and Agile Development
Ronna Smith-Zahner, Nokia Siemens Network
Discover the vast opportunities for girls in software engineering! Explore large scale development using Lean/Agile processes in a global wireless engineering environment. 

Planes, Trains, & Automobiles: Mechanical Engineers Make Things Move! 
Ayana Goin, Cummins Inc. 
The career of a mechanical engineer can be varied. By walking through nearly a decade of the career of a mechanical engineer, see through her eyes some of the different paths both chosen (and not) for a mechanical engineering graduate in the automotive industry. 


Session 2

Biomedical Engineering: Happily between pre-med and engineering 
Pushpa Samuel, Hemosphere 
Do you love science and math but can't seem to decide your college major? Never fear! This session will give a sneak peek into the best of both worlds as we discuss the countless engineering applications in a hospital setting.

Environmental Engineering: More than Hugging Trees
Christina Magerkurth, Magerkurth and Associates Inc.
Have you ever wondered what kinds of things an environmental engineer actually does? This session will provide an overview of the world of environmental engineering including its applications, types of careers environmental engineers have and how this discipline interacts with other types of engineering. 

Comments